Impactul bugetar al aplicarii unei cote reduse de TVA, de 9%, va fi mai mare daca Comisia Europeana nu va prelungi taxarea inversa la cereale, masura care expira de la 1 iunie, a spus secretarul de stat in Ministerul de Finante, Dan Manolescu, la conferinta Fiscal 2013, organizata de Wall-Street.ro.
El a explicat ca impactul bugetar real trebuie calculat pe baza mai multor ipoteze.
"Incepand cu 1 iunie, Romania in conditiile legislatiei actuale ar trebui sa renunte la taxarea inversa la grau, ceea ce ar duce automat la aplicarea cotei de 24% pentru cereale si impactul din diferenta de cota pe tot circuitul grau-paine ar fi majorat", a spus Manolescu.
Declaratiile au fost realizate la evenimentul "Fiscal 2013", organizat de Wall-Street.ro, in parteneriat cu Niculeasa Law Office, Mazars si KPMG.
Pe de alta parte, in ipoteza in care ramane taxarea inversa la cereale, impactul bugetar va fi mai mic, cota de 9% referindu-se doar la circuitul ulterior producerii cerealelor.
Taxarea inversa este eficienta in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale si exista deja la nivelul european un proiect de extindere a taxarii inverse la mai multe produse de risc. Citeste si:Finantele s-au razgandit: DOCUMENTUL care arata ca TVA la paine NU va fi redusaRomani de cursa lunga. A plecat sa ia paine, dar a ajuns in Muntii Caucaz. Parintii au aflat de la radioOrasele unde traiesti cu bani putini. Bucurestiul, la un pas de podium
"Semnalele pe care le-am primit de la toti jucatorii din aceasta piata sunt ca isi doresc sa se mentina acest sistem de taxare inversa, intrucat s-a dovedit a fi un sistem eficient in combaterea evaziunii fiscale", a precizat secretarul de stat din Ministerul de Finante.
El a mai explicat ca se fac eforturi pentru a convinge Comisia Europeana ca aceasta masura este benefica, ca a combatut evaziunea fiscala si tre