Proiectul de act normativ care modifică schema de sprijin pentru producţia de energie verde pare să fie o adevărată cutie a Pandorei pentru operatorii din domeniu, deschizând calea multor proiecte de modificări, după ce ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat o perioadă de dezbatere de 30 de zile, în care este deschis tuturor propunerilor.
Investitorilor în producţia de energie regenerabilă (eoliană, solară hidro) nu le este clar pentru care unităţi se aplică amânarea acordării certificatelor şi dacă numărul de certificate verzi acordate va fi micşorat din acest an sau de anul viitor.
Ieri, într-o conferinţă, Mariana Mânicuţă, director în cadrul ANRE (reglementatorul pieţei de energie), a adus clarificări şi a explicat că doar producătorii care intră pe piaţă din 2014 primesc mai puţine certificate verzi, în urma constatării cazurilor de supracompensare. Astfel, suspendarea acordării unor certificate pe o perioadă de trei ani şi jumătate va fi operată numai în cazul companiilor care produc deja energie curată, a sub-liniat domnia sa.
Încurajată de dorinţa Guvernului de a uşura facturile consumatorilor şi de a aplatiza efortul financiar al sus-ţinerii producţiei de energie regenerabilă, Transelectrica cere o cotă de 0,1-0,2% din certificatele acordate producătorilor, ca să aibă fondurile necesare dezvoltării reţelelor de transport. Această cotă este solicitată din certificatele amânate la plată şi care vor fi recuperate de producători din 2017.
Propunerea Ministerului Economiei este amânarea, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, a acordării unui certificat verde/MWh pentru microhidrocentrale şi pentru centralele eoliene şi a câte două certificate verzi/MWh pentru centralele fotovoltaice. Producătorii îşi vor recupera aceste certificate din 2017. Proiectul de act normativ mai prevede exceptarea marilor consumatori d