Într-un neaşteptat consens naţional, politicieni, gazetari dar şi cetăţenii simpli vorbesc despre continua degradare a condiţiei materiale, profesionale şi morale a presei româneşti.
O cunoscută realizatoare de televiziune, reluându-şi, după o îndelungă pauză forţată de însăşi situaţia materială precară în care se află postul pentru care lucrează, Nocturnele, a gândit o serie de emisiuni al căror rost declarat ar fi acela ca, în dialoguri cu feluriţi gazetari, să identifice motivele pentru care s-a ajuns aici.
Cu toate acestea, în zilele din urmă, zile de accentuată agitaţie pe scena politică românească, deopotrivă, politicieni, analişti autentici şi agenţi de presiune ori influenţă, deghizaţi în comentatori care practică “circulaţia circulară” identificată de Pierre Bourdieu în cartea Tehnica televiziunii, uzează de puterea presei.
Cu toţii acuză, pe un ton încă şi mai categoric decât o făcea Emile Zola în binecunoscutul său Acuz. Cu toţii demască. Tehnicile de comunicare evoluând, ei nu mai fac apel la ziare şi nu mai recurg la specia pamfletului. Practică la modul inflaţionist ultimatumul. Transmis de pe ecranul televizorului.
Procedura este, în mare, următoarea. În primele ore ale dimineţii, în drum spre serviciu ori către o adunare simandicoasă, premierul Victor Ponta face un anunţ despre care ştie că va provoca scandal şi nemulţumire în rândul aliaţilor săi la guvernare, liberalii. Dar şi revolta “la ordinea zilei” a eternilor scandalagii, conservatorii.
Uneori îl face în zori, spre a reveni asupra lui către orele serii. Alte ori, anunţul rămâne bun făcut. Cele două modalităţi s-au manifestat chiar în această săptămână asupra aceluiaşi subiect: nominalizarea Laurei Codruţa Kövesi la şefia DNA. Se încing analiştii şi agitatorii din a doua garnitură, cei din tura de dimineaţă, din liga a doua, rezervele, convocaţi de feluritele telev