Perspectiva scăderii, pe viitor, a finanţării pentru spitalizarea continuă obligă unităţile sanitare să se reorienteze, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina propunându-şi deja creşterea numărului de paturi pentru internările de zi.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina vrea să crească la 15 numărul de paturi disponibile pentru internările de zi. Asta înseamnă şase paturi în plus, care, speră conducerea, vor aduce economii la spital.
„Dintr-un calcul pe care l-am făcut noi, pentru aproximativ 10% din cazurile decontate în regimul internărilor continue ni se plăteşte mai puţin decât pentru internările de zi. Or, noi pentru toţi aceşti pacienţi, care pot veni doar la tratament, la orele stabilite, consumăm. E vorba de energie electrică, de hrană, tot ce presupune internarea în spital, iar dumnealor se confruntă cu disconfortul de a sta în spital, când situaţia nu o impune”, a declarat managerul spitalului, Andrei Iordache.
Deşi s-a solicitat creşterea numărului de paturi pentru aceste internări de zi, e nevoie de mai mult de atât. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a fost dispusă să contracteze, şi până acum, 1.500 internări de zi lunar, doar că niciodată nu s-a atins acest număr maxim.
„Ne-am apropiat, am ajuns undeva la 1.350, nu însă la 1.500, dar acesta este scopul, să creştem numărul de internări de zi”, a mai spus Iordache.
Tariful la care se contractează cazurile rezolvate în regim de spitalizare continuă poate ajunge la aproximativ 1.500 lei, în timp ce pentru internările de zi se încasează aproximativ 400 lei/caz, fără însă a se mai ocupa un pat, spre exemplu, într-o secţie şi aşa supraaglomerată, şi fără cheltuielile aferente. Doar că adoptarea măsurii drastice de a interna doar cazurile care se impun clar din punct de vedere medical înseamnă şi renunţarea la mâna întinsă cazurilor sociale, pacienţi făr