Angajaţii Romgaz Mediaş au fost în grevă japoneză, astăzi, ca reacţie la anunţul făcut de ministrul-delegat pentru Energie, Constantin Niţă, care are în vedere înfiinţarea unui sediu secundar al companiei la Bucureşti.
O astfel de măsură ar putea fi doar primul pas înaintea unei mutări definitive. Ideea mutării sediului general al SNGN “Romgaz” SA Mediaş la Bucureşti a mai fost propusă în timpul guvernării CDR. Ministrul de resort de atunci, Radu Berceanu, a avut o idee similară, dar s-a convins în cele din urmă că nu este fiabilă. În 2011, deputatul PDL Adrian Gurzău a lansat o dezbatere relativ similară, cu menţiunea că propunea mutarea sediului general al SNGN “Romgaz” SA Mediaş în Cluj. Nici această propunere nu s-a materializat.
Forţele politice, administraţia locală şi societatea civilă s-au mobilizat din nou exemplar. În urma unei decizii luate, ieri, în biroul executiv al Sindicatului Liber Romgaz Mediaş, angajaţii societăţii s-au aflat, astăzi, în grevă japoneză. Ei au purtat banderole albe pe mâna stângă, potrivit liderului de sindicat Ioan Stoicovici.
În 1998, Mediaşul a ieşit în stradă pentru a opri mutarea sediului Romgaz la Bucureşti. Scenariul pare să se repete, 15 ani mai târziu. „Se repetă cu totul şi întru totul, doar personajele sunt altele. Sunt alţii la putere acum şi, ca atare, joacă rolul de a jindui şi de a râvni la această industrie. Este aproape normal, pentru că este o industrie care, întotdeauna, profitabilă fiind, a ridicat şi a iscat atâtea pofte. Îmi exprim o mirare că încă mai existăm şi suntem aici unde suntem, pentru tentaţia mare pe care o reprezentăm“, a comentat liderul sindical Miron Neagu-Bălaşa, invitat într-o emisiune a postului local de televiziune Nova TV Mediaş.
Liderul PDL Mediaş, primarul Teodor Neamţu, a atras atenţia că, prin contribuţiile sale, compania asigură un sfert din bugetul