Schimbarea anumitor neuroni din creier prin stimulare magnetica ar putea inlatura dependenta de cocaina.
Tratamentul vizeaza zona cortexului prefrontal, responsabila cu controlul impulsurilor si luarea deciziilor. Dupa succesul experimentelor pe soareci, tehnica ar trebui urgent testata si in cazul oamenilor, arata Daily Mail.
Stimularea creierului cu magneti reprezinta cea mai noua tehnica ce promite vindecarea dependentei de cocaina. Anumite parti din creierul soarecilor dependenti au fost stimulate cu ajutorul razelor laser, ceea ce a condus la schimbarea neuronilor si, implicit, inlaturarea dependentei de droguri.
Cercetatorii care au publicat datele studiului in revista Nature spun ca o strategie similara ar avea succes si in cazul oamenilor, recomandand clinicilor de specialitate sa inceapa cat de curand testarea.
Experimentele de laborator au aratat ca prin stimularea cu lumina a cortexului prefrontal se sterge comportamentul de dependenta sau, dimpotriva, se poate induce "pofta" de droguri in cazul soarecilor non-dependenti.
"Atunci cand intervenim cu lumina laserului in regiunea prelimbica a cortexului prefrontal, dispare dorinta compulsiva de droguri", spune cel care a condus intregul studiu, profesor Antonello Bonci.
Cercetarea releva rolul principal al cortexului prefrontal in luarea deciziilor, controlul impulsurilor si flexibilitatea comportamentala, aspecte care influenteaza dependenta de droguri.
O terapie similara s-ar putea aplica si in cazul oamenilor, diferenta facand-o modalitatea de stimulare a creierului. Spre deosebire de animale, asupra omului este indicat a se interveni prin stimulare electromagnetica in afara scalpului, tehnica fiind numita SMT (stimulare magnetica transcraniana). Aceasta presupune stimularea celulelor nervoase cu ajutorul unui curent podus