Rodica este unul dintre copiii români care a pierdut șansa adopției. Doi medici italieni care doresc să-i devină părinți trebuie să o lase în orfelinat fiindcă sunt străini
Rodica este din Braşov, are 13 ani şi grave deficienţe de vedere. Mama a abandonat- o în maternitate, iar în dreptul tatălui, pe certificatul de naştere, apare o liniuţă. A fost crescută când de un asistent maternal, când de altul şi de trei ori a fost deschisă pentru ea procedura de adopţie: în 2006, 2009 şi 2011. Nimeni din România nu a vrut-o pe Rodica, însă părea că soarta îi surâde atunci când o familie din Noua Zeelandă a vrut să o înfieze. Legea s-a schimbat în 2012 astfel că fetiţa nu a mai putut fi adoptată de cei care nu-i erau nici rude până la gradul IV şi nici nu aveau cetăţenie română. „Constaţi că te-ai născut fără niciun rost pe lume. Eu n-am avut niciodată viaţă de copil. Aş vrea să se schimbe ceva, să pot să-mi găsesc şi eu o familie, vă rog”, a implorat Rodica.
Cu ajutorul Asociaţiei Catharsis, Rodica a ajuns să fie tratată în Italia de doi medici oftalmologi care, impresionaţi de povestea ei, ar vrea să o înfieze. Legea românească nu permite însă asta. În plus, statutul de copil adoptabil a expirat pentru Rodica.
Alexandru, 12 ani, are o experienţă similară. Abandonat de mamă la 2 ani, băiatul a fost crescut de o asistentă maternală până când o familie din Italia a vrut să-l ia. Trei ani familia italiană a ţinut legătura cu băiatul. Legea s-a schimbat, iar procedura de adopţie s-a închis. Neputând să înţeleagă situaţia băiatul a refuzat să-i mai asculte pe cei din jur. A fost mutat de la o altă asistentă maternală la alta, ba chiar s-a încercat reintegrarea lui în familia naturală. Mama însă l-a readus la orfelinat după trei luni.
Reprezentanţii Ministerelui Muncii, Senatului şi Camerei au promis că vor lua în discuţie proiectul propus de ONG-uri
Protec