Specialiştii monitorizează situaţia din zonele aflate în pericol, iar primarii au fost avertizaţi să ia măsuri de prevenire a populaţiei, întrucât nivelul apei este în creştere
Judeţul Constanţa se află printre cele în care cotele apelor Dunării sunt urmărite cu atenţie după ce, la intrarea în ţară, debitul Dunării a înregistrat, la începutul acestei săptămâni, 11.000 de metri cubi pe secundă. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.), judeţul Constanţa se află în cotele de atenţie şi nu cele de pericol, iar monitorizarea se face din şase în şase ore. În cazul în care se va trece la cotele de inundaţii, măsurarea cotelor apelor Dunării se va efectua din două în două ore. În cazul unor inundaţii pe cursul fluviului, apele ajung la cote de alertă în judeţul Constanţa cam în zece zile. Reprezentanţii A.B.A.D.L. Constanţa susţin că în astfel de situaţii sunt avertizate toate autorităţile locale, inclusiv Prefectura, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În prezent, specialiştii măsoară nivelul Dunării în localităţile Ostrov, Cernavodă, Hârşova, dar şi la Isaccea (Tulcea). În prezent, agenţii hidrotehnici de pe toate râurile din judeţ măsoară permanent cotele apelor, dar au atenţia sporită în ce priveşte Dunărea.
Reamintim că în anul 2010, când câteva localităţi din judeţul nostru au fost afectate serios de inundaţii, debitul Dunării la intrarea în ţară, la Baziaş, a fost de 16.300 de metri cubi pe secundă. Tot atunci, o parte din digul care însoţeşte Dunărea, de la Hârşova la Ostrov, s-a spart în dreptul localităţii Gârliciu. Apa care s-a revărsat din Dunăre a ajuns până în localitatea Ciobanu, unde localnicii au fost nevoiţi să construiască un zid de protecţie pentru gospodăriile din comună, iar câteva mii de hectare de culturi au fost inundate.
Infiltraţii în judeţ
Primarul din localitatea Gârl