Spitalele Vatra Dornei şi Fălticeni, singurele unităţi spitaliceşti din judeţ care nu stabiliseră cuantumul coplăţii, au fixat ieri, în Consiliu de Administraţie, taxa care se va plăti la externare. Astfel, bolnavii care ajung la Spitalul din Vatra Dornei vor achita suma maximă, de 10 lei, în timp ce pacienţii care merg la Spitalul din Fălticeni vor scoate din buzunar suma minimă, de 5 lei.
Dr. Aurel Scurtu, managerul Spitalului Vatra Dornei, a explicat ieri că o coplată mai mică nu numai că nu ar fi adus nici un venit suplimentar unităţii, dar nu ar fi permis nici măcar recuperarea cheltuielilor cu chitanţierele şi formularele achiziţionate. „Anual avem o medie de 600 de externări, din care 66% reprezintă urgenţe, până la 15% sunt pensionari cu venituri sub 740 lei, iar între 8 şi 10% sunt copii. Dacă mai scădem gravidele şi lăuzele ne rămân între 8% şi 10% pacienţi care să plătească efectiv această taxă. Chiar şi în condiţiile în care încasăm 10 lei de persoană la externare, vom aduna maxim 6.000 de lei pe an”, a declarat dr. Aurel Scurtu, cu menţiunea că din banii strânşi se va suplimenta hrana bolnavilor internaţi.
Mircea Lupu, managerul Spitalului Fălticeni, a arătat ieri că la stabilirea sumei de 5 lei s-a ţinut cont de veniturile mici ale oamenilor din zonă şi de starea precară de sănătate a localnicilor. „Zona este foarte săracă. Majoritatea pacienţilor noştri sunt persoane în vârstă, cu multe boli cronice şi cu pensii sub 740 lei. De asemenea, avem mulţi copii şi gravide. Banii adunaţi din coplată îi vom folosi strict pentru actul medical, pentru nevoile bolnavilor”, a precizat managerul.
Amintim că la Spitalul Suceava cuantumul coplăţii este de 5 lei, aceeaşi taxă fiind stabilită şi de Spitalul Orăşenesc Siret. Bolnavii care ajung la Spitalul Municipal Rădăuţi plătesc la externare 7,5 lei, iar cei care merg la Spitalul de Neuropsihiatrie