Poliţiştii au făcut joi dimineaţă 23 de percheziţii în şapte judeţe, la locuinţele mai multor persoane suspectate de spălare de bani, prin intermediul unei mănăstiri. Implicat în acest dosar este Marin Miron, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România. Acesta se folosea de o stareţă pentru a accesa fondurile mănăstirii.
Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat, joi, că audierea tuturor celor 17 suspecţi în cazul de spălare de bani prin intermediul unei instituţii de cult, inclusiv a unei stareţe de la Mănăstirea Sfântei Cruci din Oradea, s-a încheiat după aproximativ şapte ore.
Potrivit sursei citate, deocamdată cele 17 persoane audiate sunt cercetate în libertate.
"Încă nu s-a luat măsura reţinerii pentru niciuna din cele 17 persoane implicate. În zilele următoare vom aduce şi alte persoane la audieri, după ce terminăm verificările bancare. Trebuie să conturăm întregul grup", a arătat Lazăr.
Potrivit acestuia, în cursul zilei de joi, poliţiştii şi procurorii au ridicat mai multe documente bancare, acte contabile şi contracte, atât de la mănăstire, cât şi de la unităţi ale distribuitorului de medicamente Ropharma.
Mănăstirea Sfintei Cruci a luat fiinţă în 1992, fiind amplasată la aproximativ doi kilometri de municipiul Oradea. Aici locuiesc 75 de maici, în fruntea cărora se află maica stareţă Stavrofora Mina Bădilă şi părintele duhovnic Protosinghel Atanasie Paleu.
Stareţa mănăstirii a mai fost în atenţia presei locale în urmă cu mai mulţi ani, când s-a scris despre suspiciuni privind atribuirea unui teren lângă cel pe care se începuse construirea lăcaşului de cult. Presa locală a relatat că în 1994 primarul de atunci al Oradei, Petru Filip (fost PDL, în prezent senator PSD), a atribuit 9,03 hectare de teren Mănăstirii Sfintei Cruci, înfiinţate sub conducerea Maicii Mina, care a devenit în 2007 cetăţean de onoare al