Modificările la Codul Rutier, propuse marţi de Ministerul Afacerilor Interne, au implicaţii şi asupra şcolilor de şoferi şi a viitorilor posesori de permise de conducere. Una dintre propuneri vizează instalarea de camere video pe maşinile de examen, care să înregistreze tot ce se întâmplă în timpul testării pe traseu. Directorii a două dintre cele mai importante şcoli de şoferi din Bucureşti susţin că propunerea este o idee foarte bună, care va elimina suspiciunile de corupţie şi de subiectivitate care înconjoară examenul pentru permis auto.
Modificarea Codului Rutier prevede ca atât proba teoretică, cât şi proba practică de traseu a examenului pentru permisul auto să fie înregistrate video şi audio, pentru „asigurarea şi verificarea legalităţii examenului”. Înregistrările vor fi stocate cel mult un an de la data realizării, de către Serviciul de Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi la ele vor avea acces doar poliţiştii de la aceste servicii.
Marius Cornel Teodorescu, patronul şcolii de şoferi „TEO”, spune că propunerea are dublu tăiş, dar că în principiu „este o idee foarte bună”.
„Cine are ceva împotriva camerelor de înregistrat are ceva de ascuns. Eu voi instala camere, pentru că nu vreau să depindă promovabilitatea de subiectivitatea examinatorului, în condiţiile în care şcolile de şoferi sunt obligate să aibă promovabilitate de cel puţin 60%”, a explicat pentru gândul Marius Teodorescu.
Partea de care se teme Teodorescu este ca totul să nu se transforme într-o „afacere a unui şmecher, de la care să se achiziţioneze aceste camere video”. „Suntem păţiţi, s-a mai întâmplat cu acel soft pe care şcolile de şoferi au fost obligate să-l achiziţioneze. A fost autorizat un singur soft, care costa 2.000 de euro, deşi existau pe piaţă programe de 10 euro”, spune Marius Teodorescu.
Mircea Grigore, directorul