Cele 166.813,50 de hectare de pădure pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin intermediul Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, le solicită statului român în instanţele de judecată au provocat un nou război al declaraţiilor. De data aceasta, între ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi premierul Victor Ponta.
Totul a plecat de la o discuţie între cei doi, în urma căreia şeful Guvernului a ieşit cu o declaraţie la postul de televiziune Antena 3. În cadrul emisiunii difuzate pe 29 martie 2013, premierul a afirmat: „Există o soluție discutată cu arhiepiscopul Sucevei. Din veniturile Regiei Pădurilor Suceava, o parte importantă să rămână pentru susținerea monumentelor istorice din Bucovina. Eu susțin această soluție”.
Nici pe departe, este reacţia oficială a ÎPS Pimen, care i-a transmis ieri o scrisoare deschisă prim-ministrului, prin care demontează afirmaţiile acestuia.
„Cu respectul cuvenit, vă întreb: În cadrul acelei discuții, eu am fost de acord cu soluția pe care spuneți acum că o susțineți? Eu vă răspund: Nu am acceptat această soluție și nici nu o voi accepta vreodată, din următoarele motive: această soluție este condiționată, după cum spune domnul director Sorin Ciobanu al Direcției Silvice Suceava, de renunțarea din partea noastră la procesul de retrocedare a acestei proprietăți confiscate de regimul comunist”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
„Ne este interzisă, sub pedeapsa cea mai mare, înstrăinarea bunurilor, a proprietăților bisericești”
ÎPS Pimen crede că ideea avansată public de Victor Ponta îl apropie mai mult de politicienii din perioada comunistă şi de cei care au încălcat în picioare dreptul la proprietate.
„Soluția amintită și susținută de Domnia Voastră sfidează legislația țării, legislația CEDO și legislația bisericească. Prin