Alegerea materialelor de construcţii şi a finisajelor sunt punctul cheie de la care porneşte orice designer în momentul în care i se pun la dispoziţie elementele de care dispun în realizarea unui concept original de amenajare. Unul dintre materialele care îmbină eficienţa cu aspectul elegant şi rafinat este mozaicul, care beneficiază şi de o vastă paletă de aplicaţii arhitecturale.
Majoritatea beneficiarilor au reflexul de a-şi imagina variate tipuri de pardoseli când vine vorba de mozaic, iar cei puţin mai experimentaţi pot vizualiza şi un perete realizat cu acest material, însă, progresul înregistrat în domeniu face posibilă utilizarea acestuia inclusiv la nivelul tavanului sau al unor compartimentări atipice. De exemplu, chiar şi spaţiul dintre blatul de bucătărie şi mobilier poate fi finisat cu mozaic cu suprafaţă lucioasă, din marmură sau travertin.
Mozaicurile din piatră naturală cele mai nou apărute – cum ar fi cele din marmură, travertin sau ardezie – aduc şi mai multă culoare şi fast în amenajare, devening o opţiune nu doar pentru clădirile cu patină, ci şi pentru spaţii moderne sau contemporane.
Paleta de mozaicuri din piatră naturală se împarte în cinci mari categorii:
a) mozaicul şablon – realizat din bucăţi de piatră naturală în diferite forme şi mărimi
b) mozaicul placă – realizat din bucăţi de piatră naturală, pătrate uniforme destinate decorării
c) mozaicul medalion – care seamănă cu medalionul placat din piatră naturală
d) mozaicul bordură – conceput în diferite modele cum ar fi dungat (în cazul pereţilor şi al aplicaţiilor de încadrare a pardoselii) sau artistic (realizat din marmură)
Montarea şi îngrijirea mozaicului, cel puţin când vorbim despre spaţii interioare, a devenit un proces suficient de la îndemână pentru a putea fi realizat chiar de proprietari, fiind necesară doar pe alocuri supravegherea un