Câteva sute de sud-coreeni care traversează frontiera în fiecare zi pentru a munci la complexul industrial Kaesong, situat pe teritoriul nord-corean, trăiesc de-acum cu teama unui conflict armat între Seul, aliatul său american şi Phenian, care le-a promis infernul nuclear, relatează AFP.
Adesea prezentată ca un experiment model al apropierii intercoreene, "regiunea administrativă specială a Coreei de Nord" a devenit paradigma contradicţiilor nord-coreene şi o piesă strategică pe eşichierul coreean unde se joacă o partidă de risc înalt.
La 24 de ore după interzicerea accesului pentru sud-coreeni, Phenianul a ameninţat joi că îşi retrage cei aproximativ 53.000 de muncitori, "dacă marionetele sud-coreene şi presa conservatoare continuă să denigreze" Coreea de Nord.
"Forţele inamice ar trebui să ţină cont că (situaţia) de la complexul industrial Kaesong este pe marginea prăpastiei", a avertizat regimul comunist, care recunoaşte importanţa acestui vast centru industrial pentru economia sa vlăguită.
Anul trecut, cele 123 de companii sud-coreene de la Kaesong au realizat o cifră de afaceri de 469,5 milioane de dolari americani (aproximativ 366 de milioane de euro), fiind un câştig în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, impozitele şi schimbul valutar.
Potrivit unor informaţii dezminţite de către o sursă oficială, Phenianul a adresat un ultimatum sud-coreenilor, ordonându-le să plece până la 10 aprilie, iar Seulul a ameninţat că va recurge la forţă pentru a-şi proteja cetăţenii.
Cu toate că sunt liberi să plece, aproximativ 800 de angajaţi sud-coreeni au decis să rămână, fiind familiarizaţi cu ameninţările apocaliptice ale Coreei de Nord.
Alţii au ales să plece şi nu mai sunt autorizaţi să se întoarcă.
"Neliniştea creşte cu adevărat" printre sud-coreeni, mărturiseşte pentru AFP Kwon Sook-Mi, care şi-a abandonat pos