Victor Ponta a declarat că a vorbit cu preşedintele Traian Băsescu, iar acesta a cceptat formula în care procurorul general şi şeful DNA sunt numiţi după ce sunt propuşi de ministrul Justiţiei.
Premierul a spus în seara de miercuri 3 aprilie, la o emisiune la postul B1 TV că a „discutat cu preşedintele Băsescu dacă agreează această procedură prevăzută de lege, iar preşedintele i-a confirmat faptul că da, agreează această procedură: ministrul propune, CSM avizează şi preşedintele numeşte”. Ponta a menţionat că discuţia cu preşedintele a avut loc după ce a participat la întâlnirea de la CSM şi a susţinut că s-a consultat cu şeful statului strict asupra procedurii, nu pentru numele de procurori.
Sunt convins că trebuie să merg mai departe cu această procedură (…) Nimic nu mai poate opri procedura”, a spus Ponta, potrivit mediafax. Lideurl USL a susţinut că nu este şantajabil, că nu a încheiat vreo înţelegere cu preşedintele Traian Băsescu şi că nu acesta i-a cerut să o nominalizeze pe Kovesi la conducerea DNA.
Premierul a ţinut să adauge că are şi ce anume să îi reproşeze Laurei Kovesi pentru activitatea acesteia ca procuror general, dar că nu doreşte să prezinte în public aceste reproşuri. Ponta a explicat totodată că şi alţi procurori au competenţa de a conduce DNA, dar că Laura Kovesi reprezintă pentru Comisia Europeană o garanţie a faptului că DNA nu va fi “subjugată” de USL, aşa cum a fost vehiculat în ultimele luni.
Laura Codruţa Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Propunerile au fost transmise, miercuri, de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce, marţi, Ponta declara că procurorul gen