Nu mai incape indoiala: Viorel-premier si-a pus in cap pe toata lumea prin decizia de a-si asuma personal propunerea ca Laura Codruta Kovesi sa fie viitorul sef al DNA.
Ieri, a fost zi de grea incercare pentru Ponta. Antena 3 a pus tunurile pe el, dar n-a fost singura televiziune care i-a trimis bezele.
Dintre miile de intrebari puse si nepuse, ramane in aer una: ce l-a facut pe Victor Ponta sa intre intr-un astfel de clinci mediatic?
Majoritatea comentariilor au mers in directia de-acum celebrului compromis intre palatele Victoria si Cotroceni, dictat in principal din ratiuni europene. Poate fi un argument. Dar oare singurul?
Nu cumva lui Ponta incepe sa-i placa treaba asta cu justitia independenta? Nu cumva el insusi are interesul ca procurorii anticoruptie sa fie liberi ca pasarea cerului?
Libertatea procurorilor de a face dosare in special marilor corupti a fost marea bila alba a Romaniei la Bruxelles, dupa caderea regimului Iliescu-Nastase, in 2004.
Pe vremea guvernarii Nastase, oficialii de la Bruxelles urlau din gura de sarpe ca justitia de la Bucuresti sa deblocheze marile anchete. Pe vremea accea, procurorii anticoruptie aflati sub comanda omului de paie Ioan Amarie se indeletniceau cu prinderea hotilor de oua si a nasilor de tren care nu taiau tichete.
“Vrem pestii mari sa pice in plasa justitiei!”, isi tot racea gura de pomana comisarul Gunter Verheugen.
Venirea aliantei DA la putere, in 2004, a schimbat radical situatia din justitie. Procurorii nu numai ca au scapat din lesa politica, dar au inceput sa muste si acolo unde lumea se astepta mai putin. Asa a ajuns de pilda Adrian Nastase in boxa acuzatilor.
Au intrat de-a valma in vizorul anchetelor tot felul de politicieni, mai mari sau mai mici, din toate partidele. O stare de panica s-a instalat printre toti cei cu functii publice. Justitia se eliberase de