Până nu demult, Secţiile de Terapie Intensivă nu primeau de la Ministerul Sănătăţii finanţare, în ciuda faptului că tratamentul bolnavilor internaţi la această secţie este foarte costisitor.
După trei ani, timp în care Programul Naţional de finanţare a Terapiei Intensive a stat sub semnul întrebării, unităţile spitaliceşti care au astfel de secţii vor primi bani pentru toate cazurile internate. Programul Naţional de finanţare a îngrijirii cazurilor grave din secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă a fost conceput şi propus de Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă. În cazul Spitalului „Sf. Spiridon“, pacientul, dacă avea vreo complicaţie gravă, era transportat de la Terapie Intensivă şi costurile erau suportate de către secţiile clinice, deşi tratamentul era făcut la un loc cu cel de la ATI.
„În prezent, pacienţii în stare gravă beneficiază de o îngrijire excelentă în faza prespitalicească şi în unităţile de primire a urgenţelor, dar din momentul în care aceştia sunt internaţi la Terapie Intensivă, lucrurile se complică. Tratatementul pacientului aflat în stare foarte gravă, este costisitor şi atunci costurile erau suportate de secţiile clinice. Acum, ne numărăm printre cele 50 de spitale care beneficiază de Programul Naţional de finanţare a Terapiei Intensive. Asta va înseamna un plus de finanţare“, a declarat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“.
Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, spune că măsurile de creştere a finanţării spitalelor strategice (creşterea tarifului plătit de Casa de Asigurări de Sănătate pe un caz, programele de finanţare a cazurilor de traumatisme severe, accidente vasculare cerebrale, programul pentru cazurile grave din terapia intensivă, sau cel pentru boli cardiovasculare) sunt foarte necesare, chiar obligatorii.
„Este responsa