Deşi reglementată de lege şi încurajată prin tot felul de subvenţii şi facilităţi, încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap rămîne în continuare o problemă departe de a fi rezolvată. Există încă destui angajatori care privesc aceşti oameni - care deseori au calificări, ba chiar şi facultăţi - ca pe o bătaie de cap, care e mai bine să fie ignorată. Totodată, mai există şi în rândul multor persoane cu handicap nu doar teama de a se integra într-o colectivitate ce poate arăta ostilitate, ci şi obişnuinţa de a trăi din indemnizaţia de handicap.
În momentul de faţă, în Vrancea trăiesc aproape 18 mii de persoane adulte cu handicap, peste patru mii fiind încadrate în gradul grav, alte aproximativ 11 mii în gradul accentuat şi peste 2.518 în gradul mediu. Foarte puţini dintre aceştia au dorit şi au şi reuşit să obţină un serviciu.
Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea, pe parcursul anului trecut, Centrul de sprijin pentru persoane cu dizabilităţi din cadrul instituţiei a reuşit încadrarea în muncă pentru doar 12 persoane cu dizabilităţi. Meseriile pe care le practică aceştia sunt operator calculator, confecţioner îmbrăcăminte, confecţioner tâmplărie aluminiu, femeie de serviciu, manipulant, maseur şi altele.
Anul acesta, până în prezent, nu a fost încadrată în muncă nicio persoană cu handicap, AJOFM Vrancea având în evidenţe doar 33 de vrânceni din această categorie. „De la înfiinţarea acestui centru, adică din 2006 şi până în prezent, au fost consiliate un număr de 317 persoane şi s-au identificat locuri de muncă pentru 104 persoane, în meserii ca: maseur, CTC-ist în confecţii, consilier juridic, operator calculator, confecţioner îmbrăcăminte, confecţioner tâmplărie aluminiu, femeie de serviciu, manipulant, maseur etc.