Povestea:
Un colţ de pagină, în „Dimineaţa” din 1 aprilie 1913, nu mai mare decât podul palmei, mi-a atras privirile. Asta pentru că acolo C. Mille, directorul ziarului, pusese să fie publicat „Menu-ul zilei”. „Potage Sport / Timbale Beaulieu / Filets Mignon Henri IV / Perdreaux rotis a la broche / Salade / Celeri braise au jus / Bombe Murillo / Gateau Trianon / Fruits / Cafe / Vins Ottonel Stirbey / Pommery Sec”... Din înşiruirea asta de preparate şi băuturi, m-am oprit mai cu atenţie asupra supei „Sport”, a cărei poveste, cunoscând-o, am vrut să v-o spun şi vouă.
„Sport” sau, pe numele ei dintru început: „Longchamp”, este o supă care a fost servită pentru prima dată în ziua de duminică, 27 aprilie 1857, Împăratului Napoleon al III-lea, soţiei lui, Eugenie, şi oaspeţilor lor, Prinţul Jerome Bonaparte şi fiul lui, Prinţul Napoleon, Prinţul de Nassau, Prinţul Murat şi Ducele de Mornay, cu toţii pasionaţi de cursele de cai. Prânzul acesta, care a început cu „Potage Longchamp”, a avut loc în chioşcul special amenajat pentru familia imperială, la hipodromul de la... Longchamps (gastronomii, nu ştiu de ce, pierd "s"-ul final, pe drum, poate... în goana curselor de cai).
Era prima cursă de cai pur sânge care avea loc acolo, în faimoasa Bois de Boulogne a parizienilor, cei mai gurmanzi dintre cetăţenii planetei. Construit pe malul Senei, hipodromul este de fapt o înlănţuire de piste, cu lungimi variind între 1000 şi 4000 de metri şi aici se desfăşoară, până-n ziua de azi, cele mai multe dintre cursele hipice ale Franţei, care-ncep, ca odinioară, în aprilie, şi culminează cu Marele Premiu al Arcului de Triumf, în octombrie.
Dar să ne întoarcem la supa cu care debuta prânzul imperial, în acel aprilie 1857, la Potage Longchamp (cred că, spunându-vă povestea hipodromului, aţi înţeles de ce i se mai zice... Potage Sport) şi să-i aflăm reţeta. (Nu înainte de a