"Ceea ce vrea regimul coreean este să aducă din nou SUA la masa negocierii şi să obţină ceva mai mult decât a obţinut ultima dată". Iată cum comentează la RFI analistul militar, Cornel Codiţă, evoluţia evenimentelor din peninsula coreeană.
În opinia lui Cornel Codiţă, "există o ipoteză raţională, dacă raţional poate fi ceva care te duce la război. Şi anume ieşirea dintr-un impas pentru Coreea de Nord, pentru regimul actual, în relaţia în primul rând cu Statele Unite. A mai existat un moment în care tensiunea s-a finalizat cu o înţelegere, în urma căreia SUA au fost de acord să ridice o parte din elementele de embargo, respectiv să livreze hrană şi acces la resurse energetice, în schimbul angajamentului de a închide drumul către o armă nucleară în Coreea. Acest angajament a rămas în vigoare şi este în vigoare într-un fel până astăzi, însă el a fost cel puţin în cazul ultimelor două administraţii Bush, a devenit nesatisfăcător pentru Coreea. Şi atunci, ceea ce vrea regimul coreean este să aducă din nou SUA la masa negocierii şi să obţină ceva mai mult decât a obţinut ultima dată". O nouă sfidare din partea Coreei de Nord
Coreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi a instalat-o pe un lansator de rachetă mobil. Anunţul a venit vineri de la agenţia sud-coreeană Yonhap, care citează un oficial de rang înalt guvernamental de la Seul, potrivit AFP.
Racheta de tip Musudan ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud şi Japonia. Dezvăluită prima dată la o defilare militară în octombrie 2010, racheta ar avea o rază de acţiune teoretică de aproximativ trei mii de kilometri.
Raza de acţiune a rachetei poate atinge aproximativ patru mii de kilometri, dacă are o încărcătură uşoară. Asta înseamnă că ar putea lovi teoretic Insula Guam, din Pacific, pe care se află baze militare americane.
Su