Noua Lege a Educaţiei a schimbat componenţa consiliilor de administraţie din unităţile de învăţământ, însă nici la doi ani de la intrarea în vigoare a Legii 1/2011 nu există un regulament care să fie în concordanţă cu noile prevederi. Astfel, o parte dintre şcolile din Cluj au consilii de administraţie organizate după regulamentul făcut după vechea lege, iar altele îl încalcă, pradoxal, prin respectarea noii Legi a Educaţiei.
Potrivit Legii Educaţiei, în unităţile de învăţământ de stat consiliul de administraţie este organ de conducere şi este constituit din 7, 9 sau 13 membri: cadre didactice, inclusiv directorul, reprezentanţi ai părinţilor, un reprezentant al primarului, reprezentanţi ai consiliului local şi reprezentanţi ai părinţilor. De asemenea, şcolile trebuie să asigure participarea, cu statut de observator, a liderului de sindicat şi a reprezentantului elevilor.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, a explicat pentru citynews.ro situaţia paradoxală. „Acum există un regulament de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar care e făcut după vechea lege a educaţiei, nu după Legea 1. Legea Educaţiei din 2011 nu are, deocamdată, regulament. În urma controalelor pe care le-am făcut la şcoli am descoperit că unele merg pe o soluţie, alţii pe cealaltă, ambele ilegale. Majoritatea şcolilor merg pe legea nouă, cu prevederile noi, care însă nu sunt cuprinse într-un regulament. Cel vechi nu este însă scos din uz”, a declarat Cuibus.
Acesta a specificat faptul că nu se pune problema ca şcolile să fie sancţionate, indiferent de ce prevederi respectă, iar ISJ Cluj le-a solicitat, printr-o adresă oficială, să prezinte situaţia exactă a consiliilor din unităţile de învăţământ.
Totuşi, această situaţie nu pare că se va schimba în următoarele două luni, crede şeful ISJ, deoarece odată finalizat, regulamentul va fi în dezba