Produsele bio nu pot fi ieftine, din cauza costurilor mari de producţie, dar beneficiile pe care le oferă sunt pe măsura preţurilor. Romulus Sîrbu, CEO Life Care - compania nr.1 din România ce activează în industria de vânzări directe de produse bio – a explicat pentru cititorii România liberă de ce produsele bio au preţuri mai mari decât cele convenţionale şi care sunt beneficiile pe care le oferă.
RL: Care sunt diferenţele între un produs bio şi unul non-bio?
În primul rând, materia primă pentru produsele bio provine din culturi bio – crescute fără pesticide, fertilizatori chimici sau seminţe modificate genetic - şi este procesată mecanic, fără radiaţii. În al doilea rând, toate etapele de realizare a produselor bio - producţie, manevrare, ambalare, depozitare - sunt urmărite şi certificate de către organisme acreditate şi specializate care emit licenţe şi certificate: Ecocert, BDIH, USDA, Kosher, Vegetarian, Vegan, Ecoinspect. În al treilea rând, produsele bio nu utilizează coloranţi, conservanţi, parfumuri sintetice, uleiuri minerale, produse petrochimice, parafină, silicon sau alte substanţe toxice care ne pot afecta sănătatea.
RL: Care este explicaţia pentru oferta limitată de produse bio pe rafturile supermarketurilor româneşti?
Unul dintre motive este probabil preţul, care este mai ridicat decât cel al produselor convenţionale. Dar dacă ne gândim că produsele convenţionale pot conţine sute de grame de toxine şi otrăvuri ce ne pot îmbolnăvi, poate că preţul unui produs biologic nu mai pare aşa de mare.
RL: De ce produsele bio au preţuri mai mari decât restul produselor de pe piaţă?
E important ca oamenii să conştientizeze că produsele bio (sau organice) nu pot fi ieftine, din cauza costurilor mari de producţie. Plantele sunt cultivate fără a se folosi îngrăşăminte sau pesticide. Apoi, sunt păstrate în condiţii stricte, fără a