Registrul Regional de Cancer Nord-Est a fost înfiinţat în contextul implementării Registrului Naţional de Cancer şi are un rol administrativ, urmărindu-se facilitarea accesului la datele statistice de bază cu privire la cancer şi la anumite caracteristici specifice, demografice şi de morbiditate.
Creşterea continuă şi aproape constantă a frecvenţei cazurilor de cancer, atât pe plan mondial cât şi naţional, a impus o mai bună monitorizare a bolii, din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Înregistrarea bolii canceroase reprezintă procesul continuu şi sistematic de colectare a datelor despre apariţia şi caracteristicile neoplasmelor raportabile.
Din municipiul Iaşi se colectează copii după rezultatele anatomo-patologice de la Departamentul de Anatomie Patologică al Spitalului „Sf. Spiridon“, după formularele pacienţilor oncologici internaţi la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria“, la Institutul Regional de Oncologie şi la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Nicolae Oblu“.
Studiile arată că aproape 85% dintre români au auzit de cancerul de colon, dar majoritatea nu cunosc modalităţile de investigare şi diagnosticare. Se remarcă o informare relativ redusă, mai ales în rândul bărbaţilor, a tinerilor între 18 şi 29 de ani, a persoanelor fără educaţie, precum şi în rândul persoanelor cu venituri reduse, din mediul rural.
Aproximativ un sfert dintre subiecţi au făcut investigaţiile mai rar decât o dată pe an şi alţi 23% şi le-au facut anual. Colonoscopia este principala investigaţie pentru diagnosticarea cancerului colorectal menţionată atât de cei care au auzit de boală, cât şi de cei care s-au confruntat propriu-zis cu boala. Doar 15% dintre cei întrebaţi spun că au aflat despre acest tip de cancer de la medic. Emisiunile televizate, precum şi prietenii, rudele, cunoştinţele, rămân principalele doua surse de informare cu privire la cancerul intestinu