O stare de stres, o emotie puternica, o decizie riscanta, un moment de asteptare intensa sau, pur si simplu, o zi prea grea pot determina "supraincarcarea" mintii si aparitia unei adevarate avalanse de ganduri parazite.
Senzatia comuna este aceea ca mintea se conecteaza la 380 de Volti si ca bazaie. Ca o consecinta imediata, scad puterea de concentrare si capacitatea de a lua decizii corecte sau fuge somnul. Pe langa pastile ori ceaiuri, aveti la indemana solutii simple si mai sanatoase.
Yoghinii spun ca, in asemenea situatii, gandurile sunt "ca o banda de maimute betive", dar adevarul este ca fenomenul este absolut normal si ni se trage de pe vremea cand eram simple animale.
In stare de veghe, la nivel subconstient, prin intermediul tuturor simturilor, mintea "scaneaza" in permanenta mediul dimprejur in cautarea pericolelor. Rezultatele "scanarii" se concretizeaza la om in ganduri care, oricat de ciudat ar parea, pot sa nu aiba nicio legatura aparenta cu vreun pericol iminent.
Un om neexersat nu poate sa-si pastreze mintea goala de ganduri mai mult de doua-trei secunde, iar o minte goala nu este normala. Totusi, trebuie sa educam mintea sa nu mai produca ganduri parazite, pentru ca nu ne fac niciun bine. Iata cum putem face asta:
Contemplarea
Plasati in fata dumneavoastra un obiect oarecare. Uitati-va la el, observati-l in ansamblu, definiti-l ca subiect al atentiei dvs. Spuneti, spre exemplu, "Aceasta este o vaza".
Observati forma obiectului, culoarea, detaliile, modul in care reflecta lumina, imaginati-va ca il pipaiti si simtiti-i textura.
Prietenia indiferenta
Din noianul de ganduri care va rasar in minte, alegeti unul singur. Intrebati-l ce vrea sa va spuna, de ce a venit, unde se duce. Zambiti-i ca unui prieten si dati-i drumul sa plece.
Repeta