În gazeta ploieşteană „Tribuna – culturală, socială, politică şi informativă”, numărul 99, din 20 ianuarie 1941, un anume Dichir Anastase „scrie adânc” şi „combate” concesionarea iluminatului şi alimentării cu gaze naturale pentru încălzire ale Ploieştilor, către societăţi particulare, afirmând răspicat (şi agramat) încă din titlu „Lumina şi gazele trebuiesc să intre la Municipiu”. Şi, pentru a fi şi mai convingător, titlul are un marginal şi un subtitlu, ambele imperative: „Dacă banii es (sic!) din mâna cetăţenilor, apoi tot pentru interesele lor să se cheltuiască” şi, respectiv, „Dacă se face exploatare, să se facă de Municipiu nu de către beneficiari”.
Dichir Anastase îşi începe sentenţios articolul: „Nicăieri nu s’a făcut afaceri (sic!) de politicienii vechilor regimuri ca în oraşul nostru. Niciodată în acest oraş nu a contat opinia publică şi niciodată nu s’a ţinut cont de interesul cetăţenilor. /…/ Aşa ajunsese acest municipiu să fie supt rând pe rând de ajutorii de primari, consilierii comunali şi de toţi nenorociţii, a căror îndeletnicire de căpetenie era politica de partid”.
Cum am văzut până acum, din textele acestei rubrici inspirate de articolele publicate de „Tribuna”, bună parte din materiale erau influenţate direct de ideile doctrinei legionare, fiind scrise de membri ai Mişcării. Iată, articolul pe care îl comentez acum propagă o idee de forţă a legionarilor – corupţia partidelor democrate, care impune desfiinţarea acestora, implicit, şi a parlamentului.
Aşadar, politicienii de până la venirea la putere a mesianicilor legionari şi-au făcut de cap: „Şi afacerile nu au fost făcute aşa cu uşurinţă. Ele au fost bine încâlcite şi aranjate de asociaţii interesaţi în cauză. /…/ Se ţinea pe urmă un consiliu la Primărie şi atunci primarul venea cu <