"«Vieţile paralele», un roman pasionant, scris de o romancieră care s-a impus ca una din revelaţiile prozei româneşti", apreciază cartea premiată preşedintele juriului, criticul Alexandru Călinescu.
Romanul „Vieţile paralele” semnat de Florina Ilis a fost ales de juriu câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”. Volumul, publicat în 2012 la editura Cartea Românească, s-a aflat pe lista scurtă a nominalizărilor alături de alte patru titluri de incontestabilă valoare: „Nepotul lui Dracula” (Alexandru Muşina), „Cronicile genocidului” (Radu Aldulescu), „Toate bufniţele” (Filip Florian) şi „Hotel Universal” (Simona Sora).
„Vieţile paralele” este o carte apreciată de cunoscători drept o construcţie narativă ambiţioasă şi originală. „Florina Ilis reconstituie viaţa lui Eminescu pe baza unui impresionant efort documentar, dar documentaţia este absorbită în ficţiune. Romanul propune o vertiginoasă navetă temporală care face legătura între existenţa lui Eminescu şi posteritatea lui. Un roman pasionant, scris de o romancieră care s-a impus ca una din revelaţiile prozei româneşti din ultimul deceniu. Sunt convins că juriul a făcut o alegere fericită”, subliniază Alexandru Călinescu, critic literar şi preşedinte al juriului.
Florina Ilis, originară din judeţul Bihor, dar stabilită în Cluj, a absolvit Facultatea de Litere şi Şcoala de Înalte Studii Postuniversitare de la „Babeş - Bolyai”. Debutul în lumea literară l-a făcut în anul 2000, cu volumul „Haiku şi caligrame”. Au urmat „Coborârea de pe cruce” în 2001 şi „Chemarea lui Matei” în 2002. În atenţia publicului iubitor de lectură s-a aflat şi romanul „Cruciada copiilor”, distins cu numeroase premii – Cartea Anului 2005, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă“ acordat de Academia Română, Premiul Courrier International pentru cea mai bună carte străină. @