Suntem in plin post al Pastelui si multa lume isi doreste sa respecte asa cum se cuvine aceasta perioada. Inainte de a tine acest post, primul pas, obligatoriu de altfel, este sa ne facem un set de analize pentru a vedea daca starea de sanatate ne permite acest lucru.
Important nu e sa mancam orice de post, ci s-o facem intr-un mod echilibrat, in deplina concordanta cu cerintele organismului nostru.
In primul rand trebuie sa ne stabilim un program de masa zilnic, care sa includa 3 mese principale si 2 gustari.
Soia, aliata in post
Pentru cei care tolereaza soia si derivatele, optiuni sanatoase sunt: tofu, lapte si iaurt din soia, granulele din soia fierte (nu prajite!) pentru salate sau chiar o mancare din aceste granule.
De mentionat e ca soia are la fel de multe proteine si aceeasi calitate precum carnea. De asemenea, soia contine fier, vitamina B, fibre, acid omega 3 etc.
Pe scurt, beneficiile cele mai importante ale consumului de soia sunt:
- scade colesterolul rau (LDL)
- este anticancerigena
- scade tensiunea arteriala
- regleaza nivelul glicemiei (mai ales in cazul celor cu diabet zaharat)
- creste sitemul imunitar
- efecte bune asupra tiroidei si in osteoporoza
In acelasi timp, trebuie sa tina seama si de cele cateva contraindicatii:
- persoane cu alergii alimentare
- femei insarcinate
- copii pana in 3 ani
- hipotiroidie
Se recomanda consumul de soia si derivate de maxim 3-4 ori pe saptamana, dar nu sub forma de snitele, chiftele, crenvursti, parizer.
Combinatii de evitat
Atentie mare la combinatiile alimentare pe care le facem in aceasta perioada. Nu vom manca "paine cu paine", adica:
- paine cu orez
- paine cu cartofi
- paine cu paste
- pai