- Ce-i face bine? Ce-i face rău? Cum o putem proteja? Întrebări şi răspunsuri valabile în mod egal pentru femei şi bărbaţi -
Pielea noastră are nenumărate funcţii: protejează corpul de influenţele dăunătoare ale mediului înconjurător, elimină, prin transpiraţie, substanţele toxice din organism. În plus, este un indicator al stării noastre fizice: iritaţiile, descuamarea sau schimbările de culoare pot fi semnul unor probleme organice. Oamenii sănătoşi au pielea curată şi rumenă, de aceea ni se pare atât de atrăgător aspectul ireproşabil al unui ten. Pe asta mizează, de fapt, o întreagă industrie: sumele cheltuite de femei pentru produse cosmetice sunt din ce în ce mai importante, tinerele trecute de 30 de ani petrecând zilnic, pentru machiat, peste 30 de minute în faţa oglinzii.
Următoarele întrebări şi răspunsuri vă vor lămuri cum puteţi avea o piele sănătoasă, ce produse trebuie să folosiţi şi ce ar fi bine să ştiţi despre metodele anti-îmbătrânire.
CE-I TREBUIE ŞI CE NU-I TREBUIE PIELII
- Există tenuri care nu au nevoie de nici o îngrijire?
În principiu, pielea normală, sănătoasă, se poate "descurca" şi fără creme, mai ales vara, când umiditatea aerului este mare. Atunci este suficientă, în general, o protecţie antiultraviolete. Iarna, însă, aerul e mai uscat şi la fel şi pielea. Şi dacă este vorba de prevenirea apariţiei ridurilor, cremele sunt absolut necesare.
- Ce cremă se potriveşte cu ce ten?
Tenul uscat, sensibil, are nevoie - în mod special - de grăsimi (lipide). Acestea aprovizionează pielea cu substanţe care nu există, în cantităţi suficiente, în învelişul ei protector. Se recomandă, deci, o îngrijire consistentă pe bază de uleiuri. În mod frecvent, cremele hidratante, pe bază de apă, nu sunt suficiente. Iar loţiunile cu alcool şi săpunurile accentuează uscarea pielii.