Pentru prima oara in istorie, oamenii de stiinta au scos la iveala secretul migratiei rechinilor albi, care parea de neinteles pana acum.
Traseul femelelor din aceasta specie prin ocean a fost urmarit ani intregi, folosind un satelit special. Oamenii de stiinta au urmarit mai multe exemplare din specia rechinului alb, mai exact femele gravide, pornind din zona coastei din Mexic.
Rezultatele studiului au dezvaluit ca rechinii-femela urmeaza un ciclu de reproducere de doi ani, mergand pe un anumit traseu si evitand pe cat posibil rechinii-mascul, potrivit autorului studiului, Michael Domeier, cercetator si presedinte al Institutului Stiintific de Conservare Marina.
Echipa a urmarit patru femele, din momentul imperecherii care a avut loc in zona Insulei Guadalupe din Mexic, pana cand s-au intors in acelasi loc, 24 de luni mai tarziu, relateaza Live Science.
In primele 18 luni, acestea au calatorit pe un traseu cu zone agitate ale oceanului pana au ajuns langa peninsula Baja California, unde au dat nastere puilor de rechin. In aceasta regiune, rechinii albi risca sa fie prinsi in plasele navelor cu pescari.
Urmasii acestora sunt, de asemenea, pusi in pericol, cu atat mai mult cu cat isi petrec in acel loc primul an din viata, iar dimensiunea lor ii transforma intr-o prada usoara. Dupa ce se nasc puii, femelele se intorc langa Insula Guadalupe pentru a se imperechea din nou.
Specialistii au constatat numeroase urme de muscaturi pe corpurile acestor animale. Masculii obisnuiesc sa muste femelele in timpul ritualului de imperechere, dar se musca si intre ei in luptele pentru femele si teritoriu.
In timp ce femelele viziteaza locul imperecerii o data la doi ani, rechinii-mascul o fac anual. Marii rechini albi au fost urmariti cu ajutorul unor dispozitive montate pe spatele acestora.
@N_