Șomajul a atins cota alarmantă de 12% la nivelul Zonei Euro. În rândul tinerilor sub 25 de ani, situația este de aproape două ori mai gravă, ponderea celor în căutare de lucru fiind de 23,9%. România se află printre țările care au reușit să mențină acest fenomen în limite acceptabile la nivelul întregii populații, dar se confruntă cu mari probleme la nivelul tineretului.
Trebuie remarcat că flagelul șomajului se manifestă mai pregnant în Zona Euro decât pe ansamblul întregii Uniuni Europene, unde se înregistrează un nivel de 10,9%, în creștere de la 10,2% în urmă cu un an.
La rândul ei, UE se situează la nivelul acestui indicator macroeconomic esențial mult peste SUA (7,7%) și Japonia (4,2%).
Flancul sudic al Zonei Euro formează podiumul șomajului, situat detașat în afara mediei europene, după cum se poate vedea în topul de mai jos.
Dintre cele patru mari economii ale UE, Italia și Franța ( cu 10,8%), stau cel mai rău la acest capitol, ceea ce corelat cu pozițiile Spaniei și Portugaliei se constituie într-un avertisment pentru noi, prin prisma componentei socio-culturale latine.
CITIŢI ÎNTREAGA ANALIZĂ, PE CURSDEGUVERNARE.RO