E puţin probabil ca Marea Britanie să fie invadată de lucrători din România şi Bulgaria, după ridicarea totală a restricţiilor de pe piaţa muncii, arată un raport comandat chiar de Ministerul de Externe de la Londra. În plus, documentul susţine că aceia care intenţionează să migreze nu plănuiesc să exploateze sistemul bunăstării şi serviciile publice, o teamă publică în ultima vreme la Londra.
Raportul făcut la cererea Foreign Office contrazice clar şi direct afirmaţiile premierului David Cameron şi ale altor politicieni, despre sosirea unui val de imigranţi bulgari şi români după 1 ianuarie 2014. Autorii spun că nu este posibil să estimeze "precis sau fiabil" câte persoane vor sosi în Regatul Unit şi adaugă că în general, românii şi bulgarii preferă Spania, Italia şi într-o măsură mai mică, Germania.
Autorii afirmă că potenţialii imigranţi urmăresc să obţină locuri de muncă şi un nivel de viaţă mai bun şi nu beneficii. În mare parte, ar putea fi tineri, fără familie, cu un impact modest asupra serviciilor publice. Astfel că studiul "subminează" afirmaţiile unor parlamentari conservatori privind sosirea a 350 de mii sau chiar 450 de mii de imigranţi bulgari şi români, începând de la sfârşitul acestui an.
Spre deosebire de valul de imigranţi polonezi, lituanieni şi alţi est-europeni din 2004, românii şi bulgarii se orientează mai mult către Londra şi sud-estul Angliei şi nu vizează o dispersare în întreaga ţară.
Raportul relevă totodată că potenţialul de imigrare al unor familii din România şi Bulgaria poate spori presiunea asupra locurilor în şcoli primare, în anumite zone, lucru ce depinde de intenţia de a veni cu copii sau de a se stabili în Marea Britanie, pentru a întemeia o familie. Un ajutor suplimentar privind învăţarea limbii ar putea fi necesar şi ar putea apărea presiuni asupra segmentului de piaţă al chiriilor ieftine în direc