Repere biografice. Fiind un copil timid şi introvertit, Osama a suferit atunci când, deoarece mama sa fusese repudiată de bogatul şi autoritarul său tată, fraţii lui vitregi l-au poreclit ”Fiul sclavei”/Ibn Al Abeda marginalizându-l. În 1973 Osama bin Laden a fost trimis de foarte bogata sa familie la o şcoală particulară din Beirut, unde timp de doi ani s-a cufundat nestingherit în plăcerile vieţii din cluburile de noapte de tip Crazy Horses, complet interzise în austerul mediu religios din Arabia Saudită.
În 1977, la douăzeci de ani, el a cunoscut o schimbare religioasă radicală în timpul pelerinajului său la Mecca care-i va marca întreaga viaţă (Robinson, 2012, Bin Laden. Dincolo de masca teroristului, Corint, pp. 73-82). Invazia Afganistanului, o ţară islamică, de către păgâna URSS în 1979 l-a determinat pe Osama să plece imediat în Pakistan, la Peshawar, cu acordul şi susţinerea întregii sale familii, pentru a sprijini logistic rezistenţa anti-sovietică a afganilor. În 1980 Osama a participat la înfiinţarea unei organizaţii de susţinere a voluntarilor arabi Matkab al-Khidamat, iar după ce s-a implicat mai mult în operaţiile militare din Afganistan s-a ataşat de o bază ridicată de el numită ”Bârlogul ursului”/ al-Ansar, care a devenit în 1988 centrul său de comandă a fluxului crescut de luptători voluntari antisovietici, şi căruia el i-a dat numele Al Quaeda - ”Baza”. În aceste condiţii, a fost înfiinţată la 11 august 1988 în Afganistan organizaţia Al Quaeda.
După ce Irakul a invadat Kuweitul la 2 august 1990, Osama bin Laden i-a oferit imediat regelui Fahd o forţă de 10 000 de mujahedini pentru a apăra Arabia Saudită de o posibilă invazie irakiană, dar acesta a preferat protecţia militară a SUA, ceea ce a stârnit furia şi ura liderului oragnizaţiei Al Quaeda împotriva regimului saudit şi l-a radicalizat definitiv. Imediat ce a putut Osama a fug