Eugen Tomac: „noi nu acordăm cetăţenie în masă, procedurile sunt foarte clare”.
Fundația Soros-România a estimat la cel puțin 400 de mii numărul moldovenilor care au primit pașapoarte românești începând din anul 1991, iar cifra ar putea să crească la 550.000 odată cu rezolvarea dosarelor care, la sfârșitul anului trecut, se mai aflau în procesare. Fundația Soros mai spune că numărul exact al moldovenilor care devin români este greu de stabilit datorită statisticilor oficiale netransparente, dar că numărul cererilor a scăzut în premieră anul trecut. Valentina Ursu a stat de vorbă la Chișinău despre aceste statistici cu deputatul român, Eugen Tomac, ales anul trecut în circumscripția care include și Republica Moldova.
Europa Liberă: Care este cifra reală? Cine e în drept să spună câte persoane au beneficiat de cetăţenia României? Sau totuşi această cifră de 400.000 de moldoveni care au primit cetăţenia română e una veridică?
Eugen Tomac: „Numărul cetăţenilor români din Republica Moldova a crescut în mod considerabil, în ultimii ani. Există două lucruri pe care trebuie să le distingem foarte clar. Cetăţenia română se obţine în momentul în care depui jurământul. Dacă vorbim de dosare în lucru, cifra este mult mai mare faţă de cea pe care aţi anunţat-o dumneavoastră, probabil.”
Europa Liberă: Şi chiar dosarele nu vorbesc despre numărul de persoane, pentru că ar putea fi dosare ale familiei, în care copiii minori să nu fie incluşi.
x Eugen Tomac: „Pot să vă spun că, în urmă cu ceva timp, numărul solicitărilor pentru redobândirea cetăţeniei române era mult mai mare, de exemplu, decât cifra pe care o amintiţi. Însă, în momentul de faţă, trebuie să ne raportăm concret la cei care deţin acest certificat de cetăţenie română. Eu nu cunosc cu exactitate o cifră, pentru că ea variază de la o perioadă la alta.