România a importat 36.035 tone de brânzeturi şi caşuri, în 2012, o cantitate de peste patru ori mai mare decât a exportat în anul 2011, conform balanţei comerciale cu produse agroalimentare solicitate de AGERPRES Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Exporturile de brânzeturi şi caşuri au totalizat anul trecut 8.306 tone, în creştere de 2,7 ori faţă de anul 2011, când au totalizat numai 3.072 tone. Încasările din exporturile de brânză au însumat 25 de milioane de euro în 2012, de peste două ori mai mari decât cele 11,673 milioane euro încasate în anul precedent.
Potrivit datelor MADR, valoarea importurilor de brânzeturi şi caşuri a atins aproape 100 de milioane de euro, în perioada ianuarie-decembrie 2012, în timp ce, în perioada similară a anului trecut, a totalizat 98,1 milioane euro, pentru 32.647 tone de brânzeturi şi caşuri aduse de pe pieţele externe.
Atât exporturile, cât şi importurile au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi cele extracomunitare.
Anul trecut, producţia autohtonă de brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă, a crescut cu 7,4% (4.596 tone), comparativ cu perioada similară din 2011, totalizând 66.858 tone, relevă datele Institutului Naţional de Statistică.
România a importat 36.035 tone de brânzeturi şi caşuri, în 2012, o cantitate de peste patru ori mai mare decât a exportat în anul 2011, conform balanţei comerciale cu produse agroalimentare solicitate de AGERPRES Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Exporturile de brânzeturi şi caşuri au totalizat anul trecut 8.306 tone, în creştere de 2,7 ori faţă de anul 2011, când au totalizat numai 3.072 tone. Încasările din exporturile de brânză au însumat 25 de milioane de euro în 2012, de peste două ori mai mari decât cele 11,673 milioane euro încasate în anul precedent.
Potrivit datelor