O minciună a unei mame care și-a abandonat copilul și o greșeală a unui funcționar public au făcut ca, timp de zece ani, soții Rus, din Cluj, să fie părinții unui băiat despre care nu știau că există
Un nou episod din interminabila serie „Viaţa bate filmul” îi are ca protagonişti pe soţii Carmen şi Iulian Rus. Cei doi clujeni aşteaptă, şi acum, să li se facă dreptate într-un caz halucinant: au devenit, în acte, părinţii unui copil dintr-o eroare birocratică. La opt ani de când li s-a spus că au abandonat un copil pe care nu l-au conceput şi după şase ani de procese, Judecătoria Cluj a admis, în parte, cererea lor de îndreptare a erorii. Pentru a ajunge aici, însă, s-au judecat cu 12 instituţii ale statului.
Incredibil este, însă, că, din documentele intrate în posesia EVZ, reiese clar că această eroare putea fi evitată încă de acum zece ani. În anul în care s-a născut bebeluşul, 2003, atât Poliţia Timiş cât şi Evidenţa Populaţiei au transmis Protecţiei Copilului că datele pe care le-a dat la maternitate mama care l-a abandonat pe micuţ nu există!
Abandonat în maternitate
Micuţul Andrei s-a născut la Maternitatea Spitalului Municipal Timişoara, în luna octombrie a anului 2003. Mama lui, o anume Camelia Pop, l-a abandonat la scurt timp după naştere. Femeia declarase că este născută în Zalău, judeţul Sălaj, dar locuieşte în judeţul Timiş, împreună cu concubinul ei şi tatăl copilului, Daniel Rusu. Poliţia nu a dat, însă, de urma părinţilor naturali la adresa indicată de mamă, în comuna Voiteg. În schimb, autorităţile au dat de o altă femeie, născută tot în Zalău, cu acelaşi nume - Pop. Pentru a-l putea lăsa în plasament, asistenţii sociali de la Protecţia Copilului Timişoara au cerut de la Primăria Zalău să li se transmit extrasul de naştere pentru Pop Camelia, „care a abandonat pe minorul Rus Andrei în spital”.
Actul constatator al naşter