Ambasadorul britanic, Martin Harris, afirmă într-un interviu acordat MEDIAFAX că e normal ca guvernul de la Londra să se asigure că imigranţii vin să muncească, nu să primească ajutoare sociale, iar măsurile împotriva "turismului social" vizează reformarea sistemului, nu pe români.
Harris mărturiseşte că şi el a pierdut în acest an, din cauza reformării sistemului britanic de asigurări sociale, beneficiul acordat pentru că are trei copii, fiind normal ca în acest context al reducerii costurilor cu asistenţa socială britanicii să fie preocupaţi să fie corect şi modul în care imigranţii beneficiază de aceste ajutoare.
În interviul acordat MEDIAFAX, în contextul publicării vineri a unui studiu cerut de Ministerul de Externe de la Londra despre impactul ridicării restricţiilor tranzitorii pentru români pe piaţa muncii din Marea Britanie, ambasadorul Harris arată că întreaga dezbatere din ultimele luni pe această temă a servit şi la o mai bună cunoaştere între oamenii din cele două ţări.
El consideră că astfel de dezbateri sunt "sănătoase" în ţări democratice, cu presă activă, iar convingerea sa este că relaţia dintre România şi Marea Britanie va rămâne puternică şi nu va fi afectată pe termen lung de percepţiile apărute în ultima perioadă.
Prezentăm interviul acordat de către ambasadorul Martin Harris agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter:Astăzi a fost publicat un studiu de către Institutul Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie, la cererea Ministerului de Externe de la Londra, cu privire la subiectul imigraţiei românilor şi bulgarilor după ridicarea restricţiilor la 1 ianuarie 2014. Care sunt principalele concluzii ale acestui raport care trebuie cunoscute de opinia publică?
Martin Harris: Au fost foarte multe speculaţii cu privire la ce se va întâmpla când vor fi ridicate restricţiile tranzitorii la fin