Să nu-mi spună nimeni că România a fost desemnată din senin invitata specială din acest an a Salonului de Carte de la Paris. Pentru a obține această invitație a pus umărul ICR-ul, în timpul lui Patapievici, iar Franța, prin editorii ei, a făcut o listă de scriitori români pe care să-i vadă cititorul parizian.
Mi s-a părut o mîrlănie că Andrei Marga n-a recunoscut meritele echipei lui Patapievici și o impostură încercarea trupei sale de a da de înțeles că ar avea vreo contribuție la această invitație. Așa că inițial mi s-a părut de înțeles de ce unii dintre invitații de pe lista francezilor au refuzat să se ducă la Paris. Ca să n-aibă aerul că-i fac jocul lui Marga sau, cum s-a exprimat Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii și al Externelor, fiindcă i se pare „imoral să fie inclus în programul unei instituții aflate în plin derapaj”.
Mircea Cărtărescu a fost și mai categoric: nu s-a dus la Paris din cauza ICR-ului lui Marga, care l-a calomniat, dar și ca să nu-și închipuie nimeni că-l cauționează pe Victor Ponta cu plagiatul lui. Totuși, iată cum a reacționat Franța, prin gura ambasadorului ei, Philippe Gustin: „Reamintesc că invitația pentru acești autori a venit din partea Franței. Deci cu atît mai rău pentru cei care au refuzat, iar eu nu vreau să le fac publicitate”.
Să zicem că astea sînt chestii diplomatice la care Mircea Cărtărescu nu se pricepe. Dar cînd și fostul ministru Andrei Pleșu găsește imoral fie și să pară că-i dă apă la moară derapatului Marga, ce mai poți să spui?! Doar să te întrebi cum de i s-a părut moral lui Andrei Pleșu să rămînă ministru, chiar și la Cultură, în Guvernul Roman, după mineriada din 13-15 iunie 1990.
Publicat în Cațavencii, nr. 13 (91) 2013
Să nu-mi spună nimeni că România a fost desemnată din senin invitata specială din acest an a Salonului de Carte de la Paris. Pentru a obține această