Efectul placebo
- Imaginaţia mai tare decât cuţitul -
Un medicament placebo este de fapt o "păcăleală". Deşi lipsit de substanţe active, efectul său este foarte puternic. Conform unui studiu publicat în celebra revistă britanică "The Lancet", orice tratament are şi un efect placebo. El este de fapt partea invizibilă a tratamentului şi are la bază o mulţime de factori, de la forţa de convingere a doctorului, până la prezenţa sau absenţa stresului şi a optimismului la pacient, ba chiar la posibilitatea ca acesta să dea un sens bolii pe care o are. De peste 15 ani, fenomenul placebo şi contrariul său, efectul nocebo, sunt subiectul unor studii care au permis descoperirea unora dintre mecanismele lor de bază. "Se ştiu care sunt instrumentele muzicale, dar dirijorul este încă necunoscut", spune psihiatrul francez Patrick Lemoine, un specialist în domeniu.
Oare de ce, atunci când te doare un dinte, corpul secretă substanţe care pot să anuleze durerea? Oare cum ne pot influenţa starea de sănătate, cu aşa de multă eficacitate, factori precum administrarea unei pastile de mentă, prezentată drept o substanţă activă, credinţa, speranţa transmisă de la doctor la pacient, ba chiar şi atingerea mâinilor unui vindecător?
Acum 30 de ani, un caz foarte ciudat i-a atras atenţia doctorului Patrick Lemoine. Confraţii săi încercau să trateze o ţărancă bolnavă grav de ulcer, care începuse să perforeze, cauzând sângerări. Toate tratamentele încercate nu avuseseră nici un rezultat, medicii ajungând la concluzia că este necesară extirparea unei părţi a stomacului. Într-un moment de inspiraţie, Patrick Lemoine, care pe atunci era doar un tânăr internist, a desenat pe o foaie de hârtie un stomac şi apoi i l-a arătat femeii întrebând-o: "Cu ce seamănă acest desen? Cu o şosetă, domnule doctor", a venit răspunsul. El i-a arătat pe desen loc