Vremea caldă, reducerea cheltuielilor gospodăriilor şi preţurile ridicate la electricitate au adus în criză sectorul energetic din Bulgaria, unde producţia de electricitate depăşeşte cu mult consumul, iar pentru a se menţine un echilibru între cererea şi oferta de energie, mai mulţi producători au fost obligaţi să îşi închidă temporar unităţile. De asemenea, producţia singurei centrale nucleare din Bulgaria a fost redusă.
„Sectorul energetic este foarte bolnav, ineficient, supraîncărcat şi produce mai mult decât este nevoie“, a declarat Asen Vasilev, ministrul interimar al economiei şi energiei, citat de Global Post.
În ultimii patru ani, sectorul energiei regenerabile din Bulgaria s-a dezvoltat într-un ritm alert datorită subvenţiilor destinate producătorilor şi stabilirii unor preţuri fixe preferenţiale. Însă, 40% din parcurile eoliene şi solare nu reuşesc să informeze operatorii reţelei de fluctuaţiile producţiei, ceea ce creează probleme de siguranţă.
În acest context, Vasilev le-a solicitat producătorilor de energie regenerabilă care au încălcat regulile de siguranţă în ultimele nouă luni să oprească temporar toate unităţile şi i-a avertizat pe ceilalţi jucători de pe piaţă că vor fi sancţionaţi dacă depăşesc un anumit nivel al producţiei.
„Închid şi pornesc unităţile fără să anunţe, creând astfel probleme sistemului care ar putea exploda“, a spus ministrul.
De asemenea, el a propus măsuri care să reducă fraudele la marile uzine industriale care pe de-o parte produc energie, pe care o vând la preţuri ridicate, iar pe de altă parte cumpără energie mai ieftină de la stat.
O soluţie pentru ieşirea din criză ar fi ca Bulgaria să reducă tarifele de transport al energiei pentru exporturi şi să găsească soluţii pentru a majora livrările către ţările vecine, precum Turcia, apreciază Vasilev. În prezent există restricţii priv