Medicii români au făcut primele transplanturi de telocitele pe animale de laborator cărora li s-a provoat iniţial un infarct, la trei ani de la descoperirea posibilului tratament.
Cercetarea de la Institutul “Victor Babeş” a fost făcută pe un lot de şobolani. După ce le-a fost provocat chirurgical un infarct, fiecăruia i-a fost injectată o suspensie de telocite direct în inimă. Potrivit medicilor, aceasta este doar o primă etapă dintr-o cercetare pe termen lung care poate duce către un rezultat mult aşteptat, respectiv refacerea muşchiul inimii afectat de infarct, scopul final fiind aplicarea acestei terapii celulare în viitor şi la oameni.
Academicianul Laurenţiu M. Popescu, cel care a descoperit telocitelor, a spus, potrivit mediafax, că, după ce le-a injectat, a urmărit evoluţia. Acesta a menţionat că “Se injectează un milion de telocite luate din cultură artificală în zona periferică de infarct, o linguriţă de ceai are cinci mililitri, noi am injectat cam 0,5 – 1 mililitru. Mai apoi s-a observat la microscop că aceste celule cu prelungiri extrem de lungi, asemănătoare neuronilor, la anumite intervale de timp sunt prezente în zona bolnavă din inimă”.
Cercetătorul de la Institutul “Victor Babeş”, Cătălin Manole a adăugat că aceasta este o primă etapă care le dă speranţe cercetătorilor români că aceste celule nu migrează în organism şi pot ajuta la refacerea structurilor celulare. Medicul a mai spus că este pentru prima dată când potenţialul imens al telocitelor de a regenera ţesuturi bolnave a fost dovedit experimental în România, la trei ani de la descoperire.
Detalii despre acestă intervenţie au fost prezentate joi, 4 aprilie, în prima zi a Congresului Internaţional care are ca temă Regenerarea Organelor, care reuneşte cea de-a şasea conferinţă a Asociaţiei Internaţionale de Neurorestauratologie şi cea de-a zecea conferinţă a Colegiului G