Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“, se confruntă, zilnic, cu din ce în ce mai mulţi pacienţi politraumatizaţi.
Fie că este vorba despre victime ale agresiunilor fizice sau simple accidente prin cădere de la înălţime, politraumatismele reprezintă situaţii de urgenţă care solicită la maximum atât personalul medical, cât şi aparatura din UPU. Cel mai grav este faptul că aceşti pacienţi, în majoritatea cazurilor, nu ajung la spital din cauza neatenţiei, ci din cauză că sunt ameţiţi de băutură. Medicii spun că mulţi dintre aceştia refuză tratamentul, sau îi împiedică pe medici să-şi facă treaba, provocând scandaluri în unitate.
„Politraumatismele necesită multiple investigaţii şi modalităţi de tratament, sunt cazurile cele mai solicitante, dar şi cele mai frecvente în unitate. Avem nevoie de înţelegere din partea pacienţilor pentru a ne putea face munca într-un mod optim“, a spus dr. Gabriel Perianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon“.
Marian P., în vârstă de 46 de ani, din judeţul Bacău, a ajuns la UPU după ce a căzut dintr-o căruţă. El a suferit multiple traumatisme la nivelul capului şi fracturi la oasele feţei. A fost internat la Clinica Oro-Maxilo-Facială, pentru tratament de specialitate.
Daniel P., de 51 de ani, din Iaşi, a fost adus cu ambulanţa la spital după ce a căzut de pe o scară. Bărbatul a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral, contuzie toraco-abdominală şi hematom parietal şi a fost internat la Spitalul de Neurochirugie.
Un alt pacient ajuns la UPU, în urma unei căderi, este Gheorghe L., de 34 de ani, din comuna Erbiceni. Bărbatul, ameţit de băutură, a vrut să taie crengile uscate ale unui copac din curtea sa, dar s-a dezechilibrat şi a căzut, provocându-şi mai multe traumatisme.
Nu au lipsit din ultima gardă nici pacienţii politraumatizaţi p