Disidenţii epocii comuniste au creat în jurul lor controverse, unii s-au asociat cu celebra mişcare Goma, alţii au punctat doar decalajele de la normalitate prin proteste culturale. Apoi, România democrată nu a fost mereu omagioasă cu cei care au avut curajul, plătind preţul libertăţii, să indice un regim incorect. adevarul.ro vă invită la o naraţiune a poveştilor oamenilor care au refuzat să colaboreze cu Securitatea.
Cu toate că marii disidenţi din România fie s-au refugiat în zone izolate din ţară, fie au reuşit chiar să plece din ţară, cei mai mulţi nu au încetat să fie activi chiar şi după represiunea comunistă. Dizidenţa de după regimul Gheorghiu Dej a fost, în majoritatea ei, una intelectuală. Exprimată fervent prin manifeste, cărţi sau scrisori deschise, un prim pas important, care a deschis porţile acţiunilor împotriva regimului comunist au fost acţiunile celui mai cunoscut manifestant împotriva sistemului comunist, basarabeanul Paul Goma.
Cel mai efervescent şi incomod scriitor pentru regimurile politice ante şi post comuniste, Paul Goma şi-a început „cariera” de luptător anti sistem încă din fragedă tinereţe. Sibianca în vârstă de 82 de ani era tânără asistentă universitară când securitatea a luat-o de pe stradă şi a dus-o la interogatorii, după ce fratele ei primise din Germania o scrisoare. I s-a propus colaborarea şi a refuzat, însă refuzul a costat-o şase ani petrecuţi în patru închisori.
Povestea impresionantă a Mariei Luise Roth-Hoppner: a stat şase ani în temniţă după ce a refuzat colaborarea cu Securitatea
Fostul deţinut politic din Turnu Severin, Dumitru Dragomir, victima unui atentat politic în martie 1991 După aproape şase ani petrecuţi în temniţele comuniste, fostul deţinut politic severinean Dumitru Dragomir a fost nevoit să muncească cinci ani ca muncitor necalificat, deşi era ofiţer de marină şi absolvent de ştiinţ