Statul grec să străduiește să adune bani la buget, prin orice mijloace posibile. Printre metodele la care a recurs recent se numără și vânzarea proprietăților misiunilor diplomatice din străinătate Sursa: REUTERS
Agenţia elenă de privatizare a anunţat că deja a acumulat 41,1 milioane de lire din vânzarea unor astfel de proprietăţi.
Luxoasa vilă în care locuia consulul grec la Londra a fost vândută cu 23,3 milioane de lire sterline, scrie „The Guardian”. Clădirea este construită în stil victorian, se află în cartierul Notting Hill, are 810 metri pătraţi, nouă dormitoare şi vedere la Parcul Holland. A fost cumpărată cu mai mult de 3 milioane de lire decât fusese evaluată iniţial în septembrie 2012.
Insule şi palate de vânzare
Fondul Elen pentru Dezvoltare, care supervizează procesul de privatizare, a anunţat că pe lângă reşedinţe diplomatice scoate la vânzare insule exotice, aeroporturi, porturi şi palate regale.
Clădirea din Londra se afla în proprietatea statului grec din 1973, dar a devenit un bun ce a putut fi valorificat în contextul crizei economice din aceste timpuri. Banii nu vor rămâne însă la bugetul grecilor, ci fac parte din sumele pe care ţara le datorează creditorilor săi: UE-BCE-FMI.
Au mai fost vândute şi alte clădiri diplomatice în Nicosia, Bruxelles şi Belgrad, cu preţuri de 8,3 milioane, 3,24 milioane şi respectiv 2,075 milioane de euro. „După toate întârzierile programului de privatizare, acestea sunt veşti bune”, a declarat un oficial grec.
Fără birocraţie
Parlamentul elen a adoptat, joi noaptea, un proiect de lege pentru stimularea investiţiilor private, o condiţie-cheie pentru a scoate ţara din recesiune. Noua lege este menită să crească numărul proiectelor eligibile de a primi rapid licenţă şi va crea agenţii mai puţin birocratice pentru investitori. Legea impune, în premieră, noi reguli de licenţiere şi