Fara afacerile cu statul, omul de afaceri Sebastian Ghita ar fi ramas probabil la stadiul de mic intreprinzator de succes local in Ploiesti. Rulajele de zeci de milioane de euro au fost realizate in anii precedenti in cea mai mare parte cu statul sau cu institutii, companii sau regii de stat. Conform unor calcule realizate de cotidianul.ro, in 2011 (ultimul an pentru care Ministerul Finantelor a publicat rezultatele financiare ale firmelor din Romania), pentru doua dintre cele mai importante firme detinute de Sebastian Ghita, Asesoft International SA si Teamnet International SA, 80% din veniturile realizate au fost incasari de la unitati administrativ-teritoriale, institutii de stat sau companii la care statul este actionar majoritar. Cel putin 80%. Sursa imagine: jurnalul.ro
Iata cum se vad cifrele - de altfel publice, luate de pe site-urile mfinante.ro, e-licitatie.ro si clubafaceri.ro - fara nici o interpretare.
Asesoft International SA a realizat in 2011 o cifra de afaceri de 28,4 milioane de euro (calculat la cursul mediu anual publicat de BNR). Conform clubafaceri.ro, care centralizeaza atribuirea contractelor pe bani publici, Asesoft International SA a avut in acelasi an zece contracte cu statul – mai jos si cateva detalii despre data atribuirii, valoarea si beneficiarul. In total, cele zece contracte insumeaza 18,7 milioane de euro. Dar sumele prezentate ca valoarea contractelor sunt fara TVA. Aplicam TVA de 24% la cele 18 milioane si obtinem 22,4 milioane de euro. Aceasta suma a fost contractata in 2011 de firma Asesoft International SA pentru diverse lucrari pe care le-a realizat (sau mai exact urma sa le realizeze) pentru stat. Prin urmare, circa 80% din contractele (ca valoare, nu ca volum) ale companiei prahovene sunt cu statul.
Al doilea exemplu. Teamnet International SA, tot in anul 2011, a avut o cifra de afaceri de 35,1 milioane d