Aflată în partea de sud a Bucureştiului, pe drumul care duce spre Călăraşi, Mânăstirea Pasărea îşi deschide cu drag porţile pentru orice doritor de rugăciune, pace şi linişte.
Cine îi trece pragul se întoarce acasă iluminat. Am pătruns şi eu, în acest lăcaş, într-o zi de sfârşit de martie. O biserică frumoasă şi primitoare, chilii curate, înşirate ca mărgăritarele pe un fir de mătase, şi exploziile de verde pur, ale începutului de primăvară. Peste toate, pluteşte aerul binecuvântat al postului. La cuhnia mânăstirii e forfotă. Se gătesc bucatele de peste zi. Harnice ca nişte albine, măicuţele cu şorţuri albe pregătesc mâncăruri specifice postului. Cu ospitalitate şi bunăvoinţă, au răspuns rugăminţii noastre, oferindu-ne câteva din reţetele lor.
Salată de sfeclă roşie
Ingrediente: 2 sfecle potrivite ca mărime, hrean ras (după gust), 1-2 linguriţe untdelemn, o linguriţă rasă de zahăr, sare, zeamă de lămâie sau oţet de mere după gust.
Preparare: Sfecla se spală bine şi se pune la fiert cu sare. După ce a fiert, se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea mare. Se adaugă zeamă de lămâie sau oţet de mere, zahăr, hrean dat pe răzătoarea mică, sare şi untdelemn. Sfecla roşie are proprietăţi benefice asupra sănătăţii. Ţine hipertensiunea sub control, curăţă sângele, ajută la prevenirea apariţiei cancerului. De aceea, pe durata postului, consumul de sfeclă roşie, în combinaţie cu alte fructe şi legume, contribuie la menţinerea sănătăţii.
Borş de urzici
Ingrediente: Urzici fragede, 1 litru borş, ceapă, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcovi - în cantităţile dorite, frunze de leuştean tocate, o jumătate de cană cu orez, 4 linguri untdelemn, sare, piper după gust.
Preparare: Urzicile se curăţă, se spală în mai multe ape, se opăresc, se lasă la răcit, după care se toacă mărunt cu un cuţit din le