Autorităţile speră că scoaterea ţării noastre de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik va aduce mai mult capital din SUA în Moldova. Deocamdată, oamenii de afaceri de peste Ocean sunt abia pe locul 10 după volumul de investiţii
Foarte multe investiţii americane nu se fac direct în Republica Moldova, ci prin intermediul unor firme înregistrate în state ce oferă un regim fiscal mai lejer. Chiar şi celebra „licoare americană“ este produsă la o fabrică din Chişinău, unde fondator figurează o companie din Cipru. La fel procedează şi câteva fonduri de investiţii cu capital american, dar ;i cel mai mare produc[tor de ulei din ţară.
Nu avem un acord de evitare a dublei impozitări
„Republica Moldova şi SUA nu au semnat un acord de evitare a dublei impozitări şi din aceste motive multe din companiile cu capital american folosesc câteva jurisdicţii europene recunoscute, care le asigură protecţie investiţiilor“, a explicat Cristina Harea, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în Moldova (AmCham).
Aceasta a precizat că în prezent se fac paşi pentru a semna un asemenea acord.
„După eliminarea Amendamentului Jackson-Vanik faţă de Republica Moldova situaţia s-a schimbat şi acum va fi mai uşor de negociat un asemenea document“, a menţionat Cristina Harea.
Premierul în exerciţiu Vlad Filat, prezent la inaugurarea seminarului „Oportunităţi de afaceri cu partenerii din SUA“, a reiterat că Guvernul va face tot posibilul pentru a asigura un cadru legislativ atractiv pentru investiţii. „Nu contează atât cifra investiţiilor, ci faptul că o dată cu capitalul, din SUA vine şi un alt mod de defăşurare a afacerilor, cu implicare socială etc. Obiectivul nostru este de fapt penetrarea pe piaţa americană cu produsele noastre calitative. De asemenea, important este ca oamenii de afaceri de la noi să atragă parteneri americani în afacerile pe care le dezvo