Fertilizarea in vitro este o metodă medicală care oferă cuplurilor care au probleme de infertilitate singura lor şansă de a avea un copil. Cu toate acestea, există anumite prejudecăţi legate de reproducerea umană asistată, mai cu seamă de natură religioasă.
Există suspiciuni şi cu privire la modul în care se face prelevarea de celule. Societatea Română de Medicină Reproductivă vrea să atragă atenţia populaţiei asupra rezultatelor pozitive obţinute atât în România cât şi în alte ţări, în ultimii ani, prin procedura de fertilizare in vitro, în condiţii de siguranţă.
În România au fost făcute, anul trecut, în jur de 3.000 de proceduri de reproducere umană asistată şi, prin Programul Ministerului Sănătăţii, s-au născut deja peste 100 de copii sănătoşi.
„Facem precizarea că fertilizarea in vitro se efectuează corect de către specialişti, utilizând cele mai înalte standarde de practici de laborator şi produse de înaltă siguranţă, fiind o procedură care nu pune viaţa pacientei în pericol! În Spania se fac, anual, 60.000 cicluri de stimulare, în Germania, peste 78.000 cicluri de fertilizare in vitro, in Bulgaria 9.000 de cicluri. România este pe ultimul loc, cu doar 2.880 cicluri în anul 2012. A prezenta procedurile de reproducere umană asistată ca pe un mod periculos de a naşte un copil este o eroare şi nu face decât să împiedice realizarea dorinţei multor cupluri infertile de a aduce pe lume un copil sănătos“, spune prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, vicepreşedintele Societăţii Române de Medicină Reproductivă.
Statisticile arată că România este pe ultimul loc ca şi număr de reproduceri umane asistate. Specialiştii sunt de părere că fertilizarea in vitro a evoluat enorm în ultimii ani, motiv pentru care persoanele infertile care îşi doresc un copil ar trebui încurajate să încerce această metodă medicală.
„Evoluţia şi dezvoltarea sunt atribute s