Subfinanţarea Institutului Inimii din Cluj îi pune pe fugă pe medici. Doi dintre ei şi-au luat concediu fără plată timp de o jumătate de an şi lucrează în spitale private, unde sunt mai bine plătiţi. O lună din primele trei ale acestui an, Institutul Inimii a funcţionat din fonduri proprii.
Conducerea spitalului speră că lucrurile se vor rezolva, după ce finanţarea programului naţional de
Fondurile primite de Institutul Inimii de la Ministerul Sănătăţii în primele trei luni ale acestui an sunt mult mai mici decât cele de anul trecut.
"Am primit 60% din valoarea medie a anului trecut", spune managerul Institutului Inimii, Tudor Simionescu. "Asta înseamnă că din trei luni, o lună am funcţionat din fonduri proprii, din fonduri alternative".
Doi medici de la Institutul Inimii, printre care şi cunoscutul chirurg de copii Manuel Chira, au părăsit spitalul pentru a lucra în mediul privat. "Nu ştiu dacă au plecat, dar şi-au cerut concediu fără salariu timp de şase luni", spune Simionescu. "Eu cred că se vor întoarce. Motivul? Pur şi simplu dorinţa de a testa un sistem nou, pe care-l cred mai bogat; rămâne de văzut cum se vor adapta".
Managerul Institutului Inimii speră să primească fonduri mai mari după ce, de la 1 aprilie, chirurgia cardio-vasculară va fi finanţată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nu este cunoscută însă suma ce se va aloca. "Având în vedere că în această lună se derulează procesul de contractare cu furnizorii de servicii medicale pe toate domeniile, se aşteaptă fila de buget în baza căreia se va încheia contractul", spune purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Crina Grozav.
Între timp, listele de aşteptare de la institutul inimii se întind până în luna septembrie.
Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan