Criza nucleară nord-coreeană atinge noi cote. Coreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de Est şi a instalat-o pe un lansator de rachetă mobil, a anunţat vineri agenţia sud-coreeană Yonhap, citând un oficial de rang înalt guvernamental de la Seul
Racheta a fost pregătită de lansare, au avertizat oficialităţile sud-coreene. Ministerul Apărării, care a confirmat anterior amplasarea unei prime rachete, tot pe coasta de Est, nu a comentat această informaţie însă.
"S-a confirmat că nord-coreenii au transportat cu trenul, la începutul săptămânii, două rachete (de tip) Musudan cu rază medie de acţiune către coasta de est şi le-au instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare", a declarat o oficialitate de rang înalt, informează Mediafax.
Racheta de tip Musudan, dezvăluită prima dată la o defilare militară în octombrie 2010, ar avea o rază de acţiune teoretică de aproximativ 3.000 de kilometri, adică ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud şi Japonia.
Raza de acţiune a rachetei poate atinge aproximativ 4.000 de kilometri în cazul în care aceasta are o încărcătură uşoară, putând, deci, să lovească, în mod teoretic, Insula Guam, în Pacific, pe care se află baze militare americane importante.
Regimul comunist şi-a continuat joi retorica belicoasă şi a anunţat că este gata să lanseze atacuri nucleare contra Statelor Unite.
La rândul său, Washingtonul a făcut o demonstraţie de forţă în ultimele zile. Pe cerul sud-coreean au putut fi văzute bombardiere capabile să transporte bombe nucleare. Potrivit analiştilor însă, profeţiile apocaliptice ale Coreei comuniste nu se vor adeveri.
Nici una dintre ţările implicate nu are un interes real într-un conflict deschis. În schimb, Phenianlui poate provoca un incident frontalier, precum cel din 2010, când a bombardat o insulă sud-core