În Franţa, după ce preşedintele François Hollande a anunţat că respinge ideea unei remanieri, presa scrie ceva mai puţin despre scandalul Cahuzac şi începe să se ocupe mai pe larg de aşa-numitele paradisuri fiscale. Subiect care nu este deloc o noutate, dar acum au fost făcute calcule care demonstrează câţi bani sunt ascunşi în Cipru, Elveţia, Turcia sau insulele din Marea Caraibilor.
În total, scrie Le Monde, 96 de paradisuri fiscale, iar lista abia acum e actualizată. Într-un editorial dedicat acestei scheme financiare, Le Monde precizează că subiectul nu pleacă de la ultimele scandaluri, cvasi-falimentul Ciprului şi afacerea Cahuzac la Paris, ci este o anchetă începută acum mai multe luni. Paradisurile fiscale sunt un pericol pentru democraţie şi favorizează deturnarea fondurilor publice în ţări unde corupţia e în floare. Astfel că în paradisurile fiscale sunt ascunşi bani cât produsul intern brut al Statelor Unite şi Japoniei, luate împreună, scrie Le Monde. În muntele de documente care au fost cercetate de un consorţiu internaţional de jurnalişti, peste 2,5 milioane, apar şi două bănci din Franţa. Editorialul din Le Monde spune că acum a venit momentul acţiunii, că trebuie întărite regulile care conduc lumea financiară, metodele de control şi cooperarea internaţională. Iar în eventualele anchete, băncile din occident, amatoare de operaţiuni opace, nu vor putea să scape de întrebări. Asta dacă vor să îşi păstreze o imagine bună, concluzionează Le Monde.
Un Hollande dezarmat, faţă în faţă cu explozia Cahuzac (Le Figaro)
Cum scandalul Cahuzac nu s-a încheiat, Le Figaro descrie un preşedinte care încearcă să reducă pagubele provocate de fostul ministru al bugetului. Preşedintele caută în continuare răspunsul la criza morală care îi slăbeşte poziţia. La sediul Guvernului încă are trecere ideea unei remanieri, numai că, din Maroc, Hol